lørdag 3. januar 2015

Lørdag 03.01.15 #01 Første Brygg (Ekstraktbrygg)

Da var dagen kommet for at jeg skal brygge mitt første brygg. Jeg har hjelp av 2 gode kamerater av en som har drevet med brygging en stund og en som er like nybegynner som meg. Det er alltid bra å kunne dele erfaringer.

Vi bestemte oss for å begynne å brygge sånn rundt 12 tiden, men vi kom ikke igang før i 13 tiden og da var alle samlet.

Det vi skulle brygge var ekstraktbrygget som fulgte med Coppers startsettet, altså en type lyst Lager med Ale gjær. (Dette for nybegynnere så dette kan stå og gjære i romtemperatur 21-24 grader celsius.)

Det vi begynte med var å fylle Beer Brew 60 opp med vann til ønsket nivå, vi konkluderte at vi kunne tilsette alt vannet før ekstraken og druesukkeret skulle tilsettes. Den hermetiske boksen med ekstrakten satte jeg i et vannbad med varmt vann i en kjele slik at dette ville løse seg med opp og bli lettere å tilsette oppi sammen med vannet.

Før vi skulle tilsette ekstrakten måtte vi lage en løsning på hvor vi skulle hente vann til kjølingen, noe som skulle vise seg å være vanskelig. Det endte opp etter mye frem og tilbake å hente vann fra vaskerommet med rør inn til boden også deponering av kjølevannet ut i toalettet. Vi la håndkler under slangene som en tillegsbeskyttelse for å verne om gulvet. Jeg måtte også noen turer til jernvare handelen for å få tak i rett gjengetapp til vasken som jeg kunne koble hurtigkoblingene på til vørterkjøleren. Tross alt mye frem og tilbake var dette egentlig en god løsning. På sikt har jeg planer om å installere en vask inne på boden for og forenkle veien til sluk/avløp. Dette vil også bidra til at man kan være 1 person til denne operasjon.

Bilde av vørterkjøleren med slanger for hurtigkobling.


Når vannet var oppe under kokepunktet tilsatte vi ekstrakt sirup og druesukker og rørte dette godt inn i vannet slik at vi ville få en godt blandet vørter. Nå lot vi dette stå til koking en kort stund slik at vi var sikre på at dette ville desinfisere springvannet. Like før kokingen ble skrudd av satte vi kjølespiralen  ned i vørteren slik at denne også ble desinfisert, før vi skrudde på kjølevannet.

Jeg tok ikke tiden til vørteren ble ferdig avkjølt, men nå var vi nede på ca 32-34 grader celsius før vi begynte å tappe dette over på gjæringsfat. Husk alltid at alt som skal i kontakt med den nedkjølte vørteren skal desinfiseres slik at ikke uønskede bakterier kommer inn i brygget og setter vonde smaker eller ødelegger ølet.

Vi blandet ut pulver gjæren i en kopp i ca 34 grader vann som tilsatte oppi gjæringsfatet før denne skulle settes til lagring/ fermentasjon.

Helt til slutt ristet vi hardt på gjæringskaret for å få mest mulig oksygen inn i vørteren og gjæren slik at gjæren jobber og formerer seg med druesukkeret og oksygenet inne i gjæringsfatet.

OG målingen vi hadde med hydrometeret vekslet mellom 41,45,43,45,43 slik at vi tok en snitt på 1.043. Denne målingen skal vi bruke for å beregne alkohol nivået etter at den har stått ferdig fermentasjonen.  Når denne har stått ferdig fermentasjonen skal vi beregne FG

Formel ser slik ut:  (OG-FG) x 131,25 = ALKOHOLSTYRKEN I %

Her ser dere bilde av ferdig vørter tilsatt gjær som nå står for lagning. Denne skal nå så ca 14 dagers tid. Mer status og lagningen vil komme de neste dagene.

Bilde av gjæringskar med gjærlås. 

Bilde av øl ekstraktet fra Coopers som vi har brygget .

Takk for hjelpen idag av Knut Olav og Chrisander.


Gleder meg til å følge utviklingen de neste dagene.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar