søndag 1. februar 2015

Søndag 25 Januar og 1 februar flasking av batch #02

Flasking av #02 batch er igang. Her har vi flasket i to omganger grunnet mangel på flasker. Slik at første flasking av 19 liter ble tatt 25 januar og andre flasking av 22 liter ble tatt 01 februar.

Final Gravity på første tapping ble målt til 1.023 og 1.025 på andre tapping.

Begge gjeringskar på andre batch ble inndelt i nummerering 1 og 2. Nummer 1 ble fyllt først med 22 liter og denne har stått til gjæring sammenlagt 3 uker grunnet flaskemangel, og nummer 2 ble fyllt etter med 19 liter og den har stått til gjæring i 2 uker. Selv om disse har stått ulik til gjæring har FG nivået ingen særlig innvirkning på dette.



Bilde av flytting av ØL fra gjeringskar over til et nytt kar for å ikke få med seg gjærkaken som ligger i bunn.




Bilde av hydrometer for måling av FG (Final Gravity).



Bilde av farge på Øl´et uten karbonering.




Bilde av korker som er lagt i vannbad med desinnfiseringsmiddel.





Bilde av flasketre som er alfa o mega for tørking av desinfiserte flasker, og  som opptar mange flasker på et avgresnet område.





Bilde av 0,33 liter flasker. Dette er 72 stk som vi har tappet på andre gjæringskar på 22 liter. 





















lørdag 24. januar 2015

Søndag 18.01.15 Flasking av #01 Batch


Endelig har dagen kommet for å kunne sette første brygg på flaske.

Bilde av gjæringskar etter ferdig gjæring. Nå klar for flasking.
Bilde av overføring av ØL i nytt kar for å filtrere ut gamle gjærrester.

Bilde av tapping av ØL over i nytt kar med tappekran for tapping på flaske.




Bilde av gjærrester etter gjæring i 14 dager.



Bilde av et resultat på hjemmebrygget ØL.





Bilde etter ferdig flasking av ØL. Her ser du flere forskjellige typer flasker. PET og glassflasker. Da er det vare å vente i 14 dager til dette kan settes kjølig å nytes!



















mandag 12. januar 2015

Søndag 11.01.15 #02 Andre Brygg (American Pale Ale)

Jeg bestemte meg for å prøve meg på et nytt brygg og denne gangen, håndlaget fra bunnen av med malt og humle. Lørdag dagen før ringte jeg inn til bryggeland i Drammen hvor jeg spurte om de kunne sette sammen en oppskrift på en American Pale Ale. Jeg og en kamerat reiste inn for og hente råvarene som skulle brygges dagen etterpå.

Nå skulle vi brygge en American Pale Ale og denne ønsket jeg god og søt så jeg bestemte meg for å meske denne på høye temperaturer for og få ut mye sukker (Maltose) ut av malten. Jeg ville også ha masse humle preg på dette ølet, og jeg fikk med meg 100g Amarillo Alfa 8.8% og 100g Amarillo Alfa 9.7%. 

Vi hr tatt alle forhåndsregler i forhold til rengjøring og desinfisering av utstyr som skal i kontakt med den nedkjølte vørteren. 

Jeg er spent på resultatet på dette ølet, dette blir nok et søtt, fyldig og humle karakteristisk preg. 



                          Bryggelogg:

                      Bilder:
Bilde av mesking av malten.


Bilde av sirkulering av vørter under meskingen av malten.



Bilde av tapping av vørter før skylling og tømming av malt grynet.

Bilde av vørter som skal kokes sammen med humle.

Bilde av kjølesystem med sirkulasjon av kaldt vann gjennom en kjølespiral, for nedkjøling av vørter.

Bilde av klesklype på slangen. En kan oppleve at slangen knekker når kjølespiral har stått i kokende vørter for desinfisering og varmen forplanter seg fra kjølespiralen over på slangen. Sett på en klype  og sirkulasjonen vil gå igjennomg med mindre motstand. (Denne vil blir stivere når slangen blir kaldere).

Bilde av bærpresse/filt/sil som brukes til å filtrere bort humlen før det fylles på gjæringskarene. Utrolig bra  redskap.


Bilde av humle konsentrat i bunnen av BB60. Dette har lagt seg til som et teppe over sila i bunnen.





Bilde av 2 stk gjæringskar stående klare til fermentasjon. Ca 44 liter.


Måltall skjema kommer senere når en skal måle FG etter fermentasjonen.


Takk til gode hjelpere Chrisander og Knut Olav.



La oss følge utviklingen!










lørdag 10. januar 2015

Fredag 09.01.15. Oppkobling av Beer Brew sirkulasjonspumpe

Jeg fant noe plank jeg hadde liggende i garasjen og skrudde dette sammen til en fotplate slik at jeg fikk et stativ/søyle som er utmerket til å feste Beer Brew sirkulasjonspumpen på.
Bilde av Beer Brew sirkulasjonspumpe.

fredag 9. januar 2015

Fredag 09.01.15. Ny Vask

Da har jeg hatt en rørlegger og fått satt inn en vask. Dette er er stor fordel. Nå er det kort vei til vann, nå kan jeg fylle opp til ønsket vannivå med slange først fra springen. Etter på kobler jeg på med hurtigkoblinger til spiralkjøleren for nedkjøling av vørteren. Og helt til slutt kan jeg spyle kjelen ren med varmt vann. Med dette blir det heller neste ikke noe søl, da en har kort vei til avløp også slipper man og ha lange lengder med slanger og miste kontrollen særlig hvis dette må hentes og tappes fra andre rom. Nå er det lettere å stå å brygge alene.
Bilde av ny vask. En avhengighet mindre ved ølbrygging.

torsdag 8. januar 2015

Torsdag 08.01.15

Brygget står fortsatt på 22 grader. Nå har det tatt av på gjæringslåsen. Ikke mye aktivitet å se på fermentasjonen nå.

onsdag 7. januar 2015

Onsdag 07.01.15

Brygget står fortsatt til gjæring, det er noe mindre aktivitet i gjæringslåsen. Det står fortsatt på ca 22 grader.