torsdag 12. mai 2016

Batch #05 American Pale Ale

Søndag 1. mai skulle vi brygge 50L APA samme som vi har brygget tidligere. Ingredienser kjøpte vi inn på Brygg Selv butikken på Nesbru i Asker/Bærum. Ny butikk som har bra service og mye utvalg!

Bryggelogg: (OG 1.041) (FG)

11.05   Begynte å rigge utstyr.
11.22   Tappet 45L vann i brygge apparat.
11.34   Tappet 34L vann i vannkoker.

12.20   Fordelt humle 100g, 60g og 40g (bitter og aromahumle sjekk i bryggeskjema for type).

12.21   Vanntemperatur i brygge apparat 64 grader ´C.
12.33   Varmet opp vannet i brygge apparat til 74 grader ´C.

12.34   Tilsatt malt på 74 grader ´C og rørte godt rundt. Står på regulator 70 grader ´C og pådrag/effekt 60%.

12.39   68 grader ´C på mesking og 80% pådrag.
12.40   68 grader ´C og pådrag 20%.
12.42   70 grader ´C manuell termometer 20% pådrag.
12.44   67 grader ´C pådrag 33%.
12.51   69,5 grader ´C på manuell termometer 10% pådrag, termostat brygga apparat 67 grader´C.
12.54   68,8 grader ´C på manuellt termometer.
12.59   66 grader ´C i bunn og 68 grader ´C i topp med manuellt termometer.
13.04   65 grader ´C i bunn og 67,3 grader ´C i topp, skrudd på kolbe til pådrag 25%.
13.10   65 grader ´C i bunn og 67,2 grader ´C i topp / 25% pådrag.
13.18   64 grader ´C i bunn og 66.9 i topp /pådrag opp til 30%.

13.28   64 grader ´C i bunn og 66,9 grader ´C i topp /pådrag 30% (Pådrag 25-30% holder temperaturen stabil har vi funnet ut av med denne varmekolben).

13.32   64 grader ´C i bunn og 66,8 i topp /30% pådrag.
13.34   Skrur av strømbryter, starter skylling.
14.05   Skylling ferdig, 58L vørter.

14.34   Vørter tilbakeført i brygge apparat etter fjerning av mesk og rengjort brygge apparat, setter på strømbryteren for koking.

14.44   Vørter 64 grader ´C.
15.38   Tilsatt første del av bitterhumle 40gram, begynte å koke på samme tidspunkt.
16.24   Tilsatt andre del av humle 60gram.
16.38   Tilsatt siste del av humle, og dette er aromahumle, 100gram.
16.39    Satt på kjøling av vørter.
17.00   Begynte å tappe på gjæringskar.
17. 29  Ferdig gjæringskar med gjærlås klar til fermentasjon.
18.30   Ferdig vasket.





Bilder av bryggeprosess:


Nå har vi oppgradert oss litt på utstyrsfronten med en 35L Beer Brew vannkoker til skylling av mesken!

Noe rart at kuleventilkran er større diameter på denne enn på BB60. Kan være det er en oppgradering.


Oppkoking av vann.


Sirkulasjon for bedre temperatur kontroll.

Fin gyllen farge fra Pale malten.
Tømming av vørter før skylling.

Snart klart for skylling, 79 grader celcius varmt vann klart på BB 35L boiler.

Gustavsen godt igang med skyllingen.

Dominoeffekt, ganske hendig måte å tappe ut vørteren i mellomlagningskar før mesken skal tømmes ut av bryggeriet.

Bryggeriet vasket og fyllt med vørter og er klar for koking!
Aromahumle og porta floc klarningsmiddel. I forrige APA glemte vi klarningsmiddel så blir spennende å følge denne og ser forskjellen.
Her koker humlen inn i vørteren en deilig lukt av humle omringer rommet.

Nå starter nedkjølingen, og Gustavsen klargjør kjølespiral. Sirkulering av kaldt kranvann. 

Her røres det for å få en raskest mulig nedkjøling for at ølet skal få en bedre klarning. Tar lengre tid å kjøle ned om det ikke er sirkulasjon mot kjølespiralen.

Endelig resultat av en dags brygging, så kommer det ut nedkjølt vørter som gjæren vil kunne trives i.


Gjerne litt mørkere farge her i store mengder oppe i brygge apparat.

Her ser dere resultatet etter helgens brygging, vi hadde en batch #04 med hveteøl dagen før men denne har jeg ikke referatført like nøye som batch #05. 100L øl på 2 dager er håndtverkskunst!













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar