søndag 17. mai 2015

Tapping over på flaske batch #03 hveteøl. Lørdag 16.mai

Etter 5 uker har dagen kommet for å tappe over ølet på flaske. Grunnen til at dette har stått over en lengre periode til gjæring er fordi vi ønsker å fremheve en høy alkohol %, i tillegg til at annledningen til å gjøre dette tidligere har ikke vært til stede.

Vi har ca 24-25 liter som har stått til gjæring i romtemperatur og vi beregnet ca 5 gram sukker pr. liter øl hvor vi tok høyde for 24 liter grunnet gjærkaken i bunn av gjæringsdunket. Dette tilsvarer 120 gram sukker.

   
    
Her ser du bilde av oppmålt sukker til karboneringen på flaskene som blandes ut sammen med vann for å lage en sukkerlake som blandes inn i ølet.

Bildet av gjæringsfat som vi skal tappe over på flasker. Avbildet med gjæringslås.

Som en del av forbredelsene var å rengjøre flasker, dette er en tidkrevende prosess som det er greit og smøre seg inn med litt tålmodighet spesielt dersom en skal rengjøre flasker fra microbryggeriene være seg, Nøgne Ø eller Ægir til eksempel. Når vi snakker om rengjøring i dette tilfellet mener vi da rengjøring av flasker på innsiden og på utsiden også fjerning av etiketter. Aass sine flasker går mye lettere av på etikettene. Vi anntar at dette har med pant og resirkulering/gjenbruk å gjøre hos de større bryggeriene, vi ser at dette har ikke de mindre bryggeriene. Som vi mimret litt over var at vi husket før når vi la noen pils i vannet for avkjøling så datt etikettene av seg selv. 

Som en ny innvestering har vi gått til innkjøp av et flasketre med flaskeskyller med pumpe og dette er utrolig fint verktøy for og oppholde mange flasker på et område samtidig som de får rent av seg og det er enkelt og raskt å desinfisere flaskene.

Bilde av flaskestativ også kalt flaskestativ.
Bilde av flaskeskyller med pumpe.

Neste steg er å flytte ølet over i et nytt gjæringskar slik at vi ikke får med oss gjærkaken over på flaskene, ved å gjøre det på denne måten vil en få mindre gjærmasser i bunnen av flaskene når man heller fra disse. 

Bilde av oveføring av ølet til et nytt gjøringskar ved å bruke en hevert.

Bildet viser fargen på ølet i konsentrat og i væskeform. Denne er mørkere i karet enn i slangen.

Etter at vi har tappet dette over er det tid for flasking, og her har jeg ikke fått tatt bilde da dette går ganske intensivt der en holder hevert og fyller flasker mens den andre setter på korker. 

Resultatet for FG (Final Gravity) viste 1.012 på oechlevekt/hydrometeret og dette tilsvarer følgende ABV% formel ser slik ut: (OG-FG) x 131,25 = alkoholstyrken i %

ABV% = (1.062-1.012) x 131.25

ABV% = 6,56% + sukker tilsatt for karbonering 0,5

ABV% = 7,06%

Bilde viser resultatet etter flasking. Fordelt over 0,33 - 0,5 - 1 og 2 liters flasker.

Da gjenstår det bare å vente i ca 14 dager til disse kan settes inn i kjøleskapet og nytes.

Vi kommer tilbake med etiketter til dette brygget. 

Fortsettelsen følger!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar